Totul despre picioarele plate

În acest articol, vom discuta despre piciorul plat, împărțită în cazuri pentru adulți și cazuri pentru copii.

 

Piciorul plat este o deformare posturală în care arcada piciorului se prăbușește, întreaga talpă a piciorului ajungând în contact complet sau aproape complet cu solul. Uneori, copiii se nasc cu picioare plate.

 

La copiii

 

Studiile au arătat că picioarele plate sunt un fenomen frecvent la copii și adolescenți. Arcul piciorului uman se dezvoltă în copilărie și în copilăria timpurie ca parte a creșterii normale a mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și oaselor. Arcurile plate la copii devin, de obicei, arcade înalte pe măsură ce copilul trece prin adolescență și ajunge la vârsta adultă. Copiii cu picioare plate prezintă un risc mai mare de a dezvolta dureri de genunchi, șold și spate.

 

Concentrându-se pe influența încălțămintei asupra prevalenței piciorului plat, studiul transversal efectuat pe copii a observat că purtarea pantofilor pe toată durata copilăriei timpurii poate fi în detrimentul dezvoltării unui arc longitudinal medial normal sau înalt.

 

Un studiu medical efectuat în India, cu un eșantion mare de copii care au crescut purtând pantofi și alții care mergeau desculți, a constatat că arcadele longitudinale ale celor care mergeau desculți erau, în general, cele mai puternice și mai înalte ca grup și că picioarele plate erau mai puțin frecvente la copiii care crescuseră purtând sandale sau papuci decât la cei care purtau pantofi cu vârf închis.

 

La adulti

 

Picioarele plate se pot dezvolta și la vârsta adultă ("picior plat dobândit la adult") din cauza unei accidentări, a unei boli, a unei solicitări neobișnuite sau prelungite a piciorului, a unei biomecanici defectuoase sau ca parte a procesului normal de îmbătrânire. Acest lucru este cel mai frecvent la femeile cu vârsta de peste 40 de ani.

Printre factorii de risc cunoscuți se numără obezitatea, hipertensiunea și diabetul. Picioarele plate pot apărea, de asemenea, la femeile însărcinate, ca urmare a unor modificări temporare, datorate creșterii elastinei (elasticității) în timpul sarcinii. Cu toate acestea, dacă sunt dezvoltate până la vârsta adultă, picioarele plate rămân în general plate permanent.

 

Diagnoză

 

Deoarece probabilitatea este putina pentru copiii să suspecteze sau să identifice singuri picioarele plate, este important ca adulții care îi îngrijesc să verifice ei înșiși acest lucru. Pe lângă inspecția vizuală a picioarelor și a modelului de uzură de pe tălpile pantofilor, îngrijitorii ar trebui să observe atunci când mersul unui copil este anormal sau când copilul pare să aibă dureri la mers. Copiii care se plâng de dureri ale mușchilor gambei, dureri de boltă sau orice alte dureri în jurul zonei piciorului pot dezvolta sau au dezvoltat picioare plate.

 

Tratament

 

Antrenarea picioarelor, prin gimnastică pentru picioare și mersul desculț pe terenuri variate, poate facilita formarea arcadelor în copilărie, majoritatea având o boltă dezvoltată până la vârsta de patru-șase ani. Laxitatea ligamentară se numără, de asemenea, printre factorii cunoscuți ca fiind asociați cu picioarele plate.

 

Vulnerabilitatea pentru piciorul plat în rândul copiilor care poartă încălțăminte crește dacă copilul are o afecțiune asociată de laxitate ligamentară. Rezultatele studiului sugerează ca copiii să fie încurajați să se joace desculți pe diferite suprafețe de teren și că papucii și sandalele sunt mai puțin dăunătoare în comparație cu pantofii cu vârf închis. S-a dovedit că pantofii cu vârf închis au inhibat foarte mult dezvoltarea arcului piciorului, mai mult decât papucii sau sandalele.

 

Această concluzie poate fi rezultatul ideii că activitatea musculară intrinsecă a arcului este necesară pentru a împiedica papucii și sandalele să cadă de pe piciorul copilului. 

 

Pe scurt, picioarele plate pot fi corectate în orice etapă a vieții dacă ne folosim tălpile medicale potrivite, sau gimnastică la o vârstă mai tânără prevenind astfel căderea gleznei și alte aspecte neplăcute.

Comentarii

Accept Refuz